Serbian Church School
/ About / Organizations / Serbian Church School
Serbian Church School: SCHOOL ARCHIVE
ЗИМСКИ КАМП

У циљу проширивања знања као и међусобног повезивања и бољег упознавања, и ове године наша српска школа ‘Свети Сава’ при цркви Св. Арханђела Михајла организује ЗИМСКИ КАМП за наше малишане.

Зимски камп је осмишљен као низ интерактивних радионица које ће кроз игру нашим најмлађима приближити све горе поменуте вредности и уједно их припремити за надолазеће божичне и новогодишње празнике.

Пријаве за камп су отворене до 4. децембра 2022. г. Дођите да се заједно дружимо, учимо и играмо!

Караван Среће - Књижевна играоница ЗРНЦЕ


У недељу 16. октобра 2022. г. имали смо част да угостимо књижевницу Гордану Петковић Лаковић која је одржала књижевну играоницу ‘Караван Среће’. 

Гордана Петковић Лаковић је члан многих књижевних удружења и добитница бројних награда и признања. Одржала је књижевне радионице у многим градовима Северне Америке. Кроз дружење са најмлађима наша гошћа промовише српску културу, традицију, језик, писмо и значајне личности нашег народа. Један је од директора Никола Тесла Educational Corporation, директор и новинар часописа Слово, пише за црквени часопис Источник и часопис Драма.

Овај културни догађај је одушевио наше малишане који су имали прилику да кроз интерактивну игру уживају у музици, поезији и причама. Девојчице су имале прилику да учествују у малој кореографији уз песму ‘Мама’ коју изводи Гоца Тржан док су дечаци више уживали у Теслиној магији преношења бежичне струје. Наши ученици, Јован Јокић и Новак Ђурић, су имали част да својим другарима прочитају песмице ‘Јадиковка’ и’ Шта је срећа’ из колекције наше књижевнице. 

Надамо се да ћемо у будућности имати прилику да поново угостимо нашу књижевницу, а до тада ћемо уживати у њеним разноврсним књижевним делима.

18. септембар 2022. - први дан нове школске године

Нека је срећан и Богом благословен почетак нове школске године!

Упис за 2022-2023 годину

Упис деце за 2022/23 школску  годину траје до 20. августа 2022. год. За све детаље везане за упис контактирајте Предрага Клепића (бр. телефона 330-310-8055) или Далиборку Јокић (бр. телефона 234-281-9772). 

Додела Диплома

У недељу 22ог маја 2022.г. додељене су дипломе ученицима Српске Школе Св. Сава у Акрону за успешно завршену 2021/22. школску годину у области Вјеронауке, Српског Језика, Историје и Географије, као и захвалнице учитељима за њихов труд, марљивост, несебичан и волонтерски рад.

Летњи Камп

У суботу 21ог маја 2022.г. у организацији Српске Школе Св. Сава у Акрону одржан је једнодневни камп за дјецу свих узраста. На кампу је учестовало 34ро дјеце од 5 до 13 година. Преподневне активности су биле едукативног карактера, док су послеподневне активности биле спортског духа где су се деца такмичила у играма као што су скакање у врећи, ношење јаја у кашикама и полигон спретност. Хвала свим учесницима и волонтерима који су несебично помогли у успешној реализацији кампа.

Летњи камп
Посета Манастиру Св. Марка у Лорејну

 

27. марта, на Крстопоклону недељу, Српска Школа Св. Сава је организовала посету Манастиру Св. Марка у Лорејну где је учестовало око двадесеторо деце из наше школе. У манастиру нас је дочекао Игуман Леонтије који се обратио нашој дечици и причао им о монашком животу и значењу манастира. Деца су уживала слушајући поучне речи Игумана Леонтија и на крају имала пар веома важних питања у вези разлике између цркве и манастира, као и о посту. После тога деца су присустовала великопосном вечерњем Богослужењу.

Хвала Игуману Леонтију на указаном гостопримству као и родитељима наших ђака који су одвојили време за посету манастиру.


Етно Вече

 

У суботу, 19. фебруара у организацији КСС одржано је Етно Вече у коме су учестовали ученици наше Српске школе "Свети Сава": Никола Сладаковић, Урош и Теодора Кулина, Новак и Коста Ђурић, Стефан и Александар Цупаћ, професор Јован Гулић, директор школе Раде Кулина и  наставница српског језика Јелена Сладаковић као водитељка програма.  

Гост вечери, прослављени народни гуслар, Ђорђије Копривица, је одвојио дио свог времена и следећег дана посетио нашу Српску школу "Свети Сава" и  ученицима причао о гуслама и њиховој културној вредности а и успут је одсвирао пар стихова уз које су деца уживала. 


Школска Слава Св. Сава


Српска школа Св. Сава је у недељу 30. јануара у цркви Светог Арханђела Михајла прославила своју славу Светог Саву.  У богатом програму су учестовали ученици наше школе као и дјеца наше фолклорне групе Грачаница. Приредби је присустовао и прото намјесник О. Драган Гороњић.

Управа Српске школе Св. Сава жели да се захвали кумовима Драгану и Марини Јовановић на припремљеном ручку као и нашим парохијанима на великодушним новчаним донацијама и помоћи током припреме и прославе. Велико хвала и породици Клепић, Предрагу и Сњежани, што су се прихватили кумства за следећу годину.

Током програма је приказан видео захвалности добијен од Народне Кухиње на Косову и Метохији за прикупљене донације током Шоферске вечери 2021. године. Српска школе Св. Сава је са донацијом од $500 подржала наставак прикупљања новчаних средстава за Народну Кухињу на Косову и Метохији у организацији Црквеног Одбора Светог Архангела Михаила.

Слике и видео запис са Светосавске приредбе, дело нашег драгог фотографа Драгана Веселинова којемо се овим путем пуно захваљујемо, можете да видите на линку испод. Надамо се да ћете уживати у сликама и следеће године нам се придружити опет и у већем броју.

https://artoflight.smugmug.com/St-Archangel-Michael-Church-in/Sveti-Sava-2022/i-ztNtRkZ/A


12. септембар 2021. - први дан нове школске године
 
Нека је срећан и Богом благословен почетак нове школске године! У току литургије служена је молитва за успешан почетак школске године. У холу је припремљен ручак, ученицима су се обратили директор школе Раде Кулина и наставник Јован Гулић, који је прочитао део из завештања Стеана Немање: "Знај, чедо моје, да ти битка између језика не траје дан два, као битка међу војскама, нити годину две, као рат међу народима, него век или два, а то је за језик исто тако мала мера времена као за човека трен или два. Зато је, чедо моје, боље изгубити све битке и ратове него изгубити језик. После изгубљене битке и изгубљених ратова остаје народ. После изгубљеног језика нема народа."
 
First day of school! Gods blessings for a great school year!
Prayer Service for the beginning of the new school year was help during the Liturgy. Lunch was served before the classes and president of the school Mr. Rade Kulina and teacher Mr. Jovan Gulic wished the students happy new beginning.
 

ЧЛАНОВИ ОДБОРА 2022
 
ПРЕДСЕДНИК
Радивоје Кулина 330 990-8064
 
ПОТПРЕДСЕДНИК
Живана Цупаћ 330 701-3671
 
СЕКРЕТАР
Ружица Чубрић 216 318-9239
 
БЛАГАЈНИК
Предраг Клепић 330 310-8055
 
ЧЛАНОВИ
Маријана Веселиновић 330 564-6940
Боро Жужа 330 777-9499
Далиборка Јокић 234 281-9772
Сузана Лазић 330 313-0552
Зоран Цвјетиновић 330 212-4338
 
 

 • 3

  Dec

  Saturday
  20 November
  6:00 Vespers
  Fast: wine & oil
 • 4

  Dec

  Sunday
  21 November
  ENTRANCE OF THE THEOTOKOS
  10:00 Divine Liturgy
  Fast: fish, wine, & oil
 • 10

  Dec

  Saturday
  27 November
  6:00 Vespers
  Fast: wine & oil
 • 11

  Dec

  Sunday
  28 November
  10:00 Divine Liturgy
  Fast: wine & oil
 • 17

  Dec

  Saturday
  4 December
  6:00 Vespers
  Fast: wine & oil
 • 18

  Dec

  Sunday
  5 December
  10:00 Divine Liturgy
  Fast: wine & oil
 • 24

  Dec

  Saturday
  11 December
  6:00 Vespers
  Fast: wine & oil
 • 25

  Dec

  Sunday
  12 December
  10:00 Divine Liturgy
  Fast: wine & oil
 • 31

  Dec

  Saturday
  18 December
  6:00 Vespers
  Fast: wine & oil
 • 1

  Jan

  Sunday
  19 December
  10:00 Divine Liturgy
  Fast: wine & oil
 • 7

  Jan

  Saturday
  25 December
  NATIVITY OF THE LORD / Божић
  6:00 Vespers
 • 8

  Jan

  Sunday
  26 December
  10:00 Divine Liturgy
  Fast free
 
About
Organizations
Photo Gallery
News

St. Archangel Michael Serbian Orthodox Church
Црква Св. Арханђела Михаила у Акрону